Aannemers en de bouw

Aannemers en de bouw

Een vijver aanleggen

Christy Hunter

Wanneer u een tuin heeft en u wilt een vijver aanleggen, moet u zich goed aan bepaalde regels houden. Wat is er nog mooier dan een kabbelend beekje of het stromen van een waterval in de tuin. U kunt zelfs ook een zwemvijver aanleggen. Een mooie vijver in de tuin is een sieraad. Wanneer u vissen wilt gaan houden, moet u vooraf wel weten wat u doet. U moet een goed plan maken. Wanneer de vijver er ligt, en er zijn problemen, zijn deze fouten bijna niet meer te herstellen.

Een vijver aanleggen

Wanneer u een vijver wilt hebben moet u een keuze maken. Er zijn namelijk verschillende soorten vijvers die allemaal hun specifieke behoeften hebben. Iedere vijver zal een andere manier hebben voor wat betreft de vormgeving en gebruik. Het budget is bij de aanleg belangrijk. Ook is het belangrijk dat u vooraf nagaat waar u de vijver in de tuin wilt plaatsen. De vijvers zoals we die in onze tuinen gebruiken kunnen we in vier groepen indelen.

De natuurlijke vijver of plantenvijver

Het spreekt voor zich dat bij deze vijver de planten de belangrijkste plaats innemen. U moet hierbij verschillende dieptes hebben, zodat de planten op de juiste diepte geplant kunnen worden. In deze vijvers worden soms een paar vissen uitgezet. Door de planten kun je een heldere vijver krijgen zonder een filter te gebruiken. Het diepste punt zal ongeveer 100 cm zijn. Het onderhoud en de kosten voor zo'n vijver zijn laag.

Gemengde vijver - Deze vijver bestaat uit planten en vissen. Hierbij is wel een filtersysteem vereist omdat de vissen afvalstoffen produceren. In een dergelijke vijver kunt u, om goed helder water te houden, kleine vissen in laten zwemmen. 

Koi vijver - Voor deze vijver moet u zich heel goed voorbereiden. Het zijn prachtige vissen maar hebben wel een speciale behandeling nodig. 

Zwemvijver - U zou een natuurlijke zwemvijver kunnen aanleggen als uw tuin groot genoeg is. Hij bestaat uit twee delen. Een met planten, die dienen om het water te zuiveren, en het zwemgedeelte. Hierbij is het belangrijk dat u weet wat en hoe het allemaal moet worden aangelegd. Het zwemgedeelte moet u ongeveer 160 cm diep maken. Wanneer u de vijver nog dieper maakt, blijft het water veel te lang te koud. U moet ervan kunnen genieten.

Belangrijke punten

Afhankelijk van de vijver kunt u kiezen uit een van folie, voorgevormde kunststof vijver of een gemetselde. U moet vervolgens de grootte uitzetten en de goede locatie ervoor nemen. Omdat een vijver aanleggen een zware klus is, zal hulp fijn zijn. Als alles is uitgezet kunt u de vijver uitgraven en het zand afvoeren. Wanneer dat is gebeurd moet het folie geplaatst worden. Vervolgens moet de beplanten worden verzorgd. Zorg voor goede pompen en filters. Bij de aanleg van een vijver moet u niet over een nacht ijs gaan. Er zijn veel werkzaamheden die gedaan moeten worden. Om achteraf geen spijt van de vijver te hebben, moet u alles op de juiste manier aanleggen. Ook het uitzoeken van de juiste planten en vissen is belangrijk. Maak een goed schema van alle werkzaamheden die gedaan moeten worden om de vijver op de juiste manier aan te leggen.

Tip: wilt u professionele en deskundige hulp bij de aanleg van uw vijver, neem dan contact op met Van der Haar Waterprojecten.


Delen

2021© Aannemers en de bouw
Over ons
Aannemers en de bouw

Mijn naam is Gerrit, de man aan de andere kant van het scherm en trotse eigenaar van deze blog. Deze blog is voortgekomen uit een verlangen om meer met mijn hobby/passie schrijven te doen. Ik ben nu al meer dan vijftien jaar actief als aannemer en in mijn vrije tijd houdt ik mij graag bezig met het geschreven woord. Op deze blog wil ik beide passies koppelen en hier schrijf ik dus ook over mijn ervaring en expertise als aannemer. Aannemers en de bouw zijn een bijzondere tak van sport waar ik op deze blog meer licht op wil laten schijnen. Ook zullen recente projecten van mij hier te vinden zijn.

Archief