Aannemers en de bouw

Aannemers en de bouw

Airco installatie

Christy Hunter

Koel je huis of pand met een airco-installatie

Tijdens hete zomers kan de temperatuur binnenshuis flink oplopen. Op een gegeven moment heeft het geen zin meer om deuren en ramen te openen, want de warmte van buiten haal je naar binnen, evenals de nodige insecten. Een airco-installatie kan dan helpen. Hiermee kun je de temperatuur binnenshuis zeer aangenaam maken en de ruimte in huis zelfs sterk verkoelen. Maar er zijn verschillende soorten airco installaties waar je uit kunt kiezen. Zo kun je kiezen tussen een vaste installatie aan de muur of het plafond, maar ook uit een mobiele airco. Deze zijn overigens verkrijgbaar bij Jaspers Alectric.

Monoblock of split airco?

Bij zowel mobiele als vaste airco’s zijn de modellen in te delen in een monoblock of een split airco. Monolock airco’s bestaan uit één unit die binnenshuis geplaatst wordt. Hierdoor hoeft er bij installatie geen breekwerk uitgevoerd te worden. Toch zullen veel airco’s, zoals de mobiele airco hun warme lucht kwijt moeten en moet er alsnog een raam geopend worden of een gat in de muur worden geboord. De split airco bestaat uit twee units. De unit met de compressor hangt aan de buitenzijde van de woning of staat op het dak. Het voordeel hiervan is dat je nagenoeg geen geluidsoverlast hebt van je airco. Een split airco is wel duurder dan een monoblock airco.

De mobiele airco

Voor woonhuizen wordt vaak vaak gekozen voor een mobiele airco. Dit is een handig alternatief voor de vaste airco installaties. Het feit dat de airco mobiel is, is de grootste troef. Hierdoor kun je verschillende ruimtes verkoelen. Overdag kun je bijvoorbeeld de woonkamer verkoelen en ‘s avonds de slaapvertrekken. Hoewel voor veel woonhuizen een mobiele airco voldoende is, kunnen er ook enkele nadelen aankleven. De compressor bevindt zich in de binnenzijde van de airco, wat inhoudt dat de airco vrij veel lawaai kan maken. Dit is niet echt prettig als je vanuit huis aan het werk bent. Daarnaast is het vermogen van mobiele airco’s vrij beperkt. Je zult ook een raam of opening in de muur moeten hebben waardoor de flexibele slang de warme lucht naar buiten toe afvoert. Dit is niet heel effectief voor het verkoelen van een ruimte.

Een vaste airco installatie

Een vaste airco installatie wordt aan de muur of aan het plafond gemonteerd. Dit kan dus zowel een monoblock als een split airco zijn. Omdat de airco op een vaste plek hangt, kan het ook enkel de ruimte verkoelen waar airco hangt. Je bent dus iets minder flexibel dan met een mobiele airco. Voordeel is dan weer dat dit airco installaties zijn met een groot vermogen. In het verleden waren dit vrij logge installaties die een storend element in de ruimte waren. Tegenwoordig zijn er ook airco’s met een fraai design te koop die beter bij het interieur passen.


Delen

2021© Aannemers en de bouw
Over ons
Aannemers en de bouw

Mijn naam is Gerrit, de man aan de andere kant van het scherm en trotse eigenaar van deze blog. Deze blog is voortgekomen uit een verlangen om meer met mijn hobby/passie schrijven te doen. Ik ben nu al meer dan vijftien jaar actief als aannemer en in mijn vrije tijd houdt ik mij graag bezig met het geschreven woord. Op deze blog wil ik beide passies koppelen en hier schrijf ik dus ook over mijn ervaring en expertise als aannemer. Aannemers en de bouw zijn een bijzondere tak van sport waar ik op deze blog meer licht op wil laten schijnen. Ook zullen recente projecten van mij hier te vinden zijn.

Archief