Aannemers en de bouw

Aannemers en de bouw

Asbestsanering: de risico's

Christy Hunter

In oude huizen werd vaak gebruik gemaakt van asbest. Vroeger was men zich nog niet bewust van deze gevaren en daarom was dit gewoon toegestaan. Asbest is ook een handig materiaal om te gebruiken bij verschillende constructies. Later is echter aan het licht gekomen dat asbest gevaarlijk kan zijn voor je gezondheid. Dit werkt als volgt: bij het verwijderen van asbest komen er vezels vrij. Wanneer die worden ingeademd, bestaat er een risico dat deze in de longen blijven zitten. Op de lange termijn kan dit ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, die vaak dodelijk zijn. Vandaar dat er ook zeer strenge regelgeving is als het gaat om het saneren van asbest.

Verbod asbest 2024

In veel oudere huizen zit nog steeds asbest. In principe is asbest niet gevaarlijk, zolang het blijft zitten waar het zit. Bij verwijdering van asbest komen deze vezels echter wel vrij. Maar ook schade in asbestconstructies door natuurgeweld vormen een risico. Om die redenen heeft de overheid het verbod asbest 2024 ingesteld. Dit betekent in principe dat de asbest voor het jaar 2024 in alle huizen in Nederland moet zijn verwijderd. Indien dit dan nog niet is verwijderd, ben je in overtreding en bestaat er een kans dat je een boete krijgt.

Asbestsanering: de regelgeving

Voor het saneren van asbest bestaat complexe regelgeving om mogelijke risico's tegen te gaan. Meestal moet je een gecertificeerd asbestbedrijf inschakelen om de asbest te laten verwijderen. Het nadeel van het inschakelen van een gecertificeerd asbestbedrijf, is dat daarmee veel kosten gepaard gaan. Niet alleen moeten ze het asbest verwijderen, maar er moet ook een inventarisatie worden gemaakt. Veel mensen willen daarom liever zelf asbest verwijderen. Als particulier is het wel toegestaan om in bepaalde uitzonderingen asbest te verwijderen. De regelgeving hieromtrent is opgenomen in een besluit, maar hiervoor kun je ook bij de gemeente te rade gaan. Voordat je besluit om asbest te saneren, is het ├╝berhaupt wettelijk verplicht om de gemeente hiervan op de hoogte te stellen.

Advies

Heb je veel asbest in huis? En wil je deze verwijderen voor 2024, om zo mogelijke boetes te voorkomen? Om de kosten laag te houden, is het belangrijk om na te gaan welke constructies je als particulier mag verwijderen. Dit bespaart je namelijk veel geld. Nadat al deze constructies zijn verwijderd, kan het noodzakelijk zijn dat je een saneringsbedrijf moet inschakelen. Er zijn verschillende gecertificeerde saneringsbedrijven die asbest mogen verwijderen. Het is dan ook verstandig om verschillende offertes op te vragen, zodat je de kosten zo laag mogelijk kunt houden.


Delen

2021© Aannemers en de bouw
Over ons
Aannemers en de bouw

Mijn naam is Gerrit, de man aan de andere kant van het scherm en trotse eigenaar van deze blog. Deze blog is voortgekomen uit een verlangen om meer met mijn hobby/passie schrijven te doen. Ik ben nu al meer dan vijftien jaar actief als aannemer en in mijn vrije tijd houdt ik mij graag bezig met het geschreven woord. Op deze blog wil ik beide passies koppelen en hier schrijf ik dus ook over mijn ervaring en expertise als aannemer. Aannemers en de bouw zijn een bijzondere tak van sport waar ik op deze blog meer licht op wil laten schijnen. Ook zullen recente projecten van mij hier te vinden zijn.

Archief